Amacımız; Üreticimiz Rahat Etsin.

08 Nisan Çarşamba günü yapılacak olan Genel Kurul öncesi Kooperatif Başkanı Yusuf Yazır Basın Açıklaması yaptı. Kooperatifin çalışmaları hakkında Konya, Akşehir ve Ilgın’dan katılan gazetecilere bilgi veren Başkan Yazır, “Kırsaldaki kesimin daha doğrusu dar gelirlinin problemlerini mümkün ölçüde girdi maliyetlerini de aşağıya çekerek, onların ellerini rahatlatmaya çalışıyoruz” dedi.


“Kooperatifimiz kuruluşu 1952 yılındadır. 53 bin civarında ortağımız var. 12 ayrı ilçede 140 köyde hizmet veriyoruz” diyerek kooperatifin bilgisini sunan ve genel kurula tek liste ile gidileceğini belirten Başkan Yazır, Burası bir çiftçi kuruluşu olması nedeniyle biz ürercilerimizin sorunlarını, üreticilerimizin problemlerini bölgemizdeki tarım ve hayvancılığın önemini de dikkate alarak; bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmaları yürütürken kırsaldaki kesimin daha doğrusu dar gelirlinin problemlerini mümkün ölçüde girdi maliyetlerini de aşağıya çekerek, onların ellerini rahatlatmaya çalışıyoruz. Tarımsal faaliyetlerinde girdisi maliyetlerini aşağıya çekerek, katkı sunmaya çalışıyoruz. Tabi bunun yanında bizim bölgemiz itibari ile gerek Ilgın olsun gerek Akşehir olsun gerekse diğer ilçelerimiz olsun önümüzdeki günlerde Konya Şeker ile birlikte, neleri yapabiliriz, hangi yatırımları yapabiliriz, bunun da arayışı içerisindeyiz. Ama hepsinden önemlisi bu kooperatiflerin Türkiye’de yaşıyor olması lazım. Diğer ülkelerde Kamu – özel sektör ve kooperatif yapılandırmaları var. Burada da ABD lokomotif rol oynuyor. Dolayısıyla bizim ülkemizde de çok ortaklı yapıya sahip, kazancını ve sermayeyi tabana yayabilen bunların gelir seviyelerini yukarıya çeken, bizim gibi kooperatiflerin bizim ülkemizde inşa etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve bu bağlamda da çalışma yürütüyoruz. Bununla beraber yine bu coğrafyamızda, kendi bulunduğumuz alan içerisinde elimizdeki var olan kaynaklarımızı yer altı yer üstü kaynaklarımızı kullanmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

BÖLGEYE SAĞLIK TURİZMİ KATKISI YAPACAĞIZ

Ilgında kaplıcalarımız ve sıcak suyumuz var. Hazineden alacağımızı arazi nedeniyle bu projemiz gecikti ama Genel seçimler öncesi temel atmayı düşünüyoruz. Burada Allah’ın vermiş olduğu bu suyu, bölgemize kazandırmak istiyoruz. Bu su çok önemli bir su olduğu için,  yer altından çıktığı şekliyle suyun kimyası bozulmadan kullanıldığı için de böyle önemli bir özelliği var. Bir Pancar Kooperatifinin kaplıcayla ne işi var? Şeklinde söylemler gündeme geldi. Biz bunu şunun için düşünüyoruz; Bizim üzerinde bulunduğumuz, ya da tamamen sonuç alamadığımız Ilgın Şeker Fabrikasının programının içerisinde. Her ne kadar gerek hukuki yollarla gerekse siyasi olarak; özelleştirmeler ötelenmişse de gündemden kalkmış değil. Biz kooperatifimizin hayatiyetini sürdürebilmek için yeni iştiraklere ve yeni yatırımlara ihtiyaç var. Yani Ilgın Şeker Fabrikası’na, bölgemize, bölge insanına ve çiftçimize kazandırmak istiyoruz. Ama ola ki olmadı; Kızın sahibi hükümet “Ben size vermeyeceğim” dediği zaman olmaz. Biz verecekleri yönünde kanaatimiz var ama Kooperatif kendi faaliyete alanları içerisinde tarımda, hayvancılıkta olsun tohumda olsun hatta enerjinin de içine girelim dedik ama olmadı. Buralarda kooperatifin yeni dayanakları yeni iştirakleri oluşturarak ekonomik yapımızı daha üst seviyeye çekerek kazanç sağlamak istiyoruz. Biz Ilgın Şeker Fabrikasını bölgeye bölge insanımıza kazandırabilirsek; bu bizim açımızdan çok güzel bir şey olacak. Bizim alanımızda 400 bin nüfusumuz var. Ben bu insanların milli gelirden aldığı payların yüzde 100 doğrudan artacağını düşünüyorum. Çünkü Ilgın Şeker Fabrikası, çok ciddi bir katma değer yaratan yeni yatırımlar yapmaya her yıl bir fabrika yapmaya bir değil hatta iki fabrika yapmaya imkanına sahip olacağını düşünüyorum” sözlerine yer verdi. 

NASIL KATKI SAĞLARIZ BUNUN PEŞİNDEYİZ

Akşehirli gazetecilerin Akşehir ve bölgesine yatırım düşünülüyor mu? sorusunu yanıtlayan Başkan Yazır, “Akşehir Tuzlukçu, Doğanhisar, bu bölgede meyve sebze işi bol, Biz bu konuları da Akşehirli olsun, Tuzlukçulu olsun bütün çiftçilerimiz ile istişare ediyoruz ve Akşehir’in de bu yönde talebi olduğunu biliyoruz. Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ile de istişare ettik. Biz bölgeye nasıl ekonomik katkı sağlayabiliriz bunun peşindeyiz. Üreticimizin hakkını alması adına neler yapılabilir bunun çabasındayız. Akşehir’e veya bölgeye kurulacak işletmeler sadece bir yere değil, tüm yere katkı sağlayacak. Bakın Konya Şeker, sadece Konya’ya değil Tüm Ülkeye ekonomik katkı sağladı. Adnan Menderes zamanında kurulan fabrika nerelere geldi ve nerelere gidecek. Dünyada İlk beşi hedefleyen bir Konya Şeker gibi bir çok işletmemiz olmasını biz de isteriz” şeklinde açıkladı.